Ieper... ontdekken en genieten!

Ieper heeft heel wat te bieden! De charme van het middeleeuwse verleden en de vele herinneringen aan het woelige oorlogsverleden maken een uitstap naar Ieper vandaag onvergetelijk. We verwelkomen je graag elke dag in het  bezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek in de Lakenhalle om je bezoek een goede start te geven. Je vindt er een aantrekkelijke streektentoonstelling, een uitgebreide shop en een ruim museumcafé. 

Top bezienswaardigheden

1 In Flanders Fields Museum

Dit oorlogsmuseum is gevestigd in één van de mooiste gebouwen van Ieper, namelijk in de Lakenhallen. Onlangs heeft het museum nog een vernieuwing ondergaan en heeft daarmee maar liefst 50% van zijn capaciteit vergroot. Met name de Eerste Wereldoorlog staat centraal in het Flanders Field Museum. Middels audiovisuele verhalen, foto’s voorwerpen en dagboeken kom je veel te weten of deze zware tijd uit de geschiedenis. Er is geprobeerd om de onderwerpen vanuit verschillende inzichten te belichten.

www.inflandersfields.be


2 Menenpoort

Deze reusachtige poort is een herdenkingsmonument voor de vermiste Britse soldaten die er tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Al hun ruim vierenvijftigduizend namen staan onder en naast elkaar op de panelen beschreven. Bizar is te weten dat deze niet gevonden of geïdentificeerde soldaten nog altijd her en der onder de zoden van Ieper verspreid liggen. Sommige op begraafplaatsen maar sommige ook ergens in de velden. Doordat er tijdens graafwerkzaamheden er wel eens iemand gevonden wordt die nog te identificeren is, wordt er nog wel eens een naam verwijderd van de Menenpoort. Elke avond om 20.00 wordt er een kleine ceremonie uitgevoerd onder dit enorme monument.

www.steden.net/belgie/ieper/menenpoort/


3 Grote Markt

Op de Grote Markt van Ieper staan imposante bouwwerken zoals de Lakenhalle, het Belfort, het Gerechtsgebouw en de Kasselrij. Samen vormen zij het centrum van de stad. In tegenstelling tot andere grote markten van steden, zijn er hier niet heel veel terrassen te vinden. Wel zijn er rondom verschillende restaurants gevestigd waar je heerlijk kunt eten en een aantal cafe’s De helft is nog altijd bestemd om te parkeren. Alleen op zaterdag is de gehele markt het toneel voor de wekelijkse markt met uiteenlopende handelswaar.

www.steden.net/belgie/ieper/grote-markt/


4 Lakenhalle

Dit in gotische stijl opgetrokken gebouw werd oorspronkelijk tussen de dertiende en veertiende eeuw gebouwd. Helaas heeft deze de verschrikkelijke gevechten om Ieper niet geheel overleefd. Desondanks is men er in geslaagd om het zeer goed te restaureren. En sinds 1967 straalt het gebouw weer zijn grandeur uit. Waar men er vroeger vooral handelde in lakens, is het nu te bezoeken als museum. Het museum ‘In Flanders Field’ is in het gebouw gevestigd. De belfort toren met zijn zeventig meter hoogte zorgt regelmatig voor een mooie serenade van het Ieperse Tuindaglied.

   

5 Bellewaerde Park

De stad Ieper is er in geslaagd om een attractiepark leuk te combineren met een dierentuin. Dit is namelijk allemaal te vinden in Bellewaerde Park. Toen het park zijn deuren opende in 1954 was er niet veel meer te vinden dan een verzameling uitheemse vogels en wat kabouterpoppen in een parkachtige omgeving. Door de jaren heen is er veel veranderd. Nu vandaag denderen de attracties met namen als Hurican, El Toro, Boomerang en de River Splash wildwaterbaan met luid gillende passagiers je voorbij. Ook voor de kleintjes zijn er talloze attractie die een stuk minder snel gaan.

www.bellewaerdepark.be 


6 St. Maartenskerk

Aan het Vandenpeerboomplein en het Sint Maartenplein staat de voormalige kathedraal van Ieper. Rond het jaar 1254 begon met met de bouw om vervolgens twee eeuwen later te voltooien. Omstreeks het jaar 1800 werd de kathedraal gedegradeerd tot kerk. Ook hier hebben de verschillende gevechten om Ieper en de Eerste Wereldoorlog hun sporen nagelaten. Gelukkig is veel hiervan hersteld en heropgebouwd. Er zijn een aantal indrukwekkende religieuze kunstwerken te bewonderen en een fraai beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Thuyne.

www.steden.net/belgie/ieper/sint-maartenskerk/

   

7 Stedelijk Onderwijsmuseum

Net zoals zo veel steden tegenwoordig, wordt ook in Ieper een kerk gebruikt voor een andere invulling dan godsdienstig. In de Sint-Niklaaskerk is tegenwoordig het Stedelijk Onderwijsmuseum gehuisvest. Het museum geeft een duidelijk beeld van hoe het onderwijs in Vlaanderen zich heeft ontwikkeld vanaf de middeleeuwen. Er zijn zelfs reconstructies van klaslokalen te bewonderen uit de 18de, 19de en 20ste eeuw. Vooral voor kinderen is het grappig om te zien met welke simpele materialen er vroeger moest worden gewerkt.

   

8 Stedelijk Museum

Aan de Janseniusstraat te Ieper is het Stedelijk Museum te vinden. Met een wandeling langs diverse schilderijen, archeologische vondsten, kaarten, meubilair en zilverwerk krijg je een goed beeld van de roemrijke geschiedenis van de stad Ieper. Het praalstuk van het museum is te vinden in de collectie van de Ieperse kunstenares Louise De Hem. Het pand waarin het Stedelijk Museum is gevestigd is ook benoemenswaardig. Dit St.Jansgodhuis was namelijk omstreeks 1270 een plaats waar men een stichting oprichtte voor de armenzorg.

   

9 Vismarkt

De nostalgische verkoopkramen voor vis zijn te vinden aan de Vismarkt. Zowel de kramen als het plein zijn niet groot maar wel mooi. Aan de naastgelegen Boterstraat is zelfs een toegangspoort naar deze oude markt gecreëerd die dateert uit het jaar 1714. Al verschillende keren is het gerestaureerd, maar het beeld van Neptunus is altijd gebleven. De kramen werden omstreeks 1923 vervaardigd. Het naast gelegen kleine speelgoedachtige tolhuisje uit 1899 was destijds de plaats voor het betalen van de aangekochte vis.

www.steden.net/belgie/ieper/vismarkt/

   

10 Heuvel 60 of Hill 60

Tijdens het graven voor de aanleg van de spoorwegbedding is er net buiten Ieper bij Zilbeke een zestig meter hoge heuvel ontstaan die vandaag bekend staat als Heuvel 60. In de ondergrondse gangen zijn verschillende gevechten tijdens oorlogen uitgevochten. Tijdens deze gevechten zijn er ook veel soldaten gestorven die door ontploffingen om het leven kwamen. Een aantal hiervan liggen nog altijd diep onder de grond in het gebied van Heuvel 60. Het wordt daarom ook wel begraafplaats zonder grafstenen genoemd. De bunker op het terrein werd door de Duitsers gebouwd en is later door de Engelsen verbouwd. De heuvel is tijdens de oorlog voor een lange tijd zeer populair geweest. Hiervandaan was immers de wijde omgeving goed te zien. Door de jaren heen zijn er heel veel bomen op gegroeid.

www.steden.net/belgie/ieper/hill-60/


11 Yper Museum

Het Yper Museum brengt je elf eeuwen Ieper en Westhoek. Je ontdekt er een unieke collectie insignes, kaarten, archeologische vondsten, munten, kant- en handwerk en nog zoveel meer. Kinderen kunnen letterlijk middenin het middeleeuwse Ieper plaatsnemen dankzij de reuzengrote maquette van de stad. De armband met kattenpoot maakt van je bezoek aan het Yper Museum een persoonlijke en speelse belevenis.